Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.06

Dél-Korea: Autós ellenőrzőpontok a koronavírus terjedésének megelőzésére

Dél-Korea: Autós ellenőrzőpontok a koronavírus terjedésének megelőzésére

Számos dél-koreai önkormányzatnál megnyitották az autós ellenőrző pontokat a koronavírus kiszűrésére, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

Korea betegségmegelőző központja szerint 571 új esetet erősítettek meg pénteken, ezzel 2337-re nőtt a megbetegedettek száma, összesen 13 halálesettel.

 

A Szöultól mintegy 10 mérföldnyire északnyugatra található Goyang egyik parkolójában egy ideiglenes vizsgálati központot nyitottak meg, hogy a halálos betegség kiszűrésére igényt tartó lakosokat ellássák.

Egyik utasnak sem kell kiszállnia az autójából, miközben a védőruhával és -szemüveggel felszerelt orvosszemélyzet behajol az ablakon, megvizsgálja a légzését, majd elvégzik a gyors tesztet. Mások egyszerűen csak megállnak egy nyálminta-tesztre, ami kevesebb, mint 10 perc alatt elvégezhető.

Egy anonim motoros nyilatkozott az YTN helyi adásának: „Először egy szociális egészségügyi központba mentem, ahol több, mint egy órát kellett várnom, szóval ez a módszer jóval egyszerűbb és gyorsabb.”


 

Goyang eddig nem szenvedett nagy veszteséget, leszámítva a négy beteget, az utóbbi napokban viszont nagy félelmet keltett a hirtelen jelentkező megbetegedések és a gyors ütemben növekvő fertőzések száma.

A Dél-Koreában fennálló megbetegedettek döntő többsége Daegu délkeleti részéből származik, ahol egy templom található az betegség kitörésének központjában, ahol szintén egy autós ellenőrzőpontot hoztak létre.

Más városok, köztük Incheon és Sejong, elindították saját autós ellenőrző pontjukat, míg a többi város a közeljövőben tervezi megnyitni a rendelőintézetet.

Kim An-hyun, a Goyang közösségi egészségügyi központ vezetője így nyilatkozott az MBC helyi adásában: „Itt rövid idő alatt több embert vizsgálhatunk meg kevésbé túlzsúfolt helyen, és mivel a lakosok autójában történik a vizsgálat, így alacsonyabb a fertőzés kockázata.”

Hivatalos értesülések szerint ezek a központok akár egyharmadával is csökkenthetik a vizsgálat idejét.

A közegészségügy leginkább a Daegu területén lévő Jinéz Shincheonji Egyházához tartozó tagok kapcsolatának vizsgálatára összpontosít, ugyanis itt nagy gócpont alakult ki.

Miközben a hatóságok országszerte több, mint 300.000 Shincheonji-taggal és újoncokkal bővítik a szűrővizsgálatot, felmerült a kérdés, hogy az egyház kultúrája befolyásolhat-e egyes embereket, hogy eltitkolják a tagságukat, ezzel elkerülve a karantént.

Daegu polgármestere, Kwon Young-jin szerint a város panaszt fog tenni az egyház ellen, ugyanis az állítólag megnehezíti a karanténnal összefüggő intézkedéseket azáltal, hogy hiányos taglistát nyújt be. 

 

A fertőzések száma folyamatosan növekszik Szöulban is, ahol Korea állami export-import bankját bezárták, miután az egyik alkalmazott megfertőződött. Körülbelül 800 alkalmazott dolgozott otthonról, amíg az egészségügyi szakemberek fertőtlenítették a bank területét.

Uslan iparvárosában is bezártak egy Hyundai autófestő gyárat, ami mintegy 300 munkavállalót foglalkoztatott, miután egy alkalmazottuk fertőzöttnek bizonyult.

A Covid-19 járvány tovább terjedt a dél-koreai sportokra is, az ország profi baseball ligája lemondta az előszezont. A nemzeti labdarúgó-bajnokság szintén elhalasztotta az új szezon kezdetét, míg a kosárlabda-bajnokságról kitiltották a nézőket.