Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


North Korea gift

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un Dél-Koreának foltostönkű gyűrűspereszkét ajándékozott 1.83 millió dollár értékben

 

 

 

Az észak-koreai vezető által csütörtökön (2018. szeptember 20.) ajándékozott két tonna foltostönkű gyűrűspereszke felbecsült értéke 1.83 millió dollár. Az Országos Erdészeti Egyesület becslése szerint a legújabb nyertes ajánlat az első osztályú természetes foltostönkű gyűrűspereszke kilogrammonkénti árára 769 100 dollár volt.

 

Habár a gombák termesztésének helye és rangja még ismeretlen jelenleg, az általános megítélés szerint, Észak-Hamjong tartományának Chilbosan hegyén található első osztályú gombájáról van szó, figyelembe véve azt, hogy az ország legmagasabb fokozatú vezére küldte.

 

Mun Dzsein elnök szóvivője azt nyilatkozta csütörtökön, hogy két tonna gomba lesz elküldve azon négyezer dél-koreainak, akik el vannak választva az Észak-Koreában élő családjuktól a koreai háború óta. A négyezer kedvezményezett kora alapján lett kiválasztva, annak érdekében, hogy a szétválasztott családok még élő legidősebb tagjai kapjanak fejenként 500 grammot Kim Dzsong Un ajándékából a cshuszok ünnep előtt, ami vasárnaptól keddig tart.

A jelenlegi feltételezések szerint, mindegyik családhoz 380 000 dollár körüli értékű gombát fognak eljuttatni.

Mun Dzsein elnök csütörtöki visszatérése után egy háromnapos látogatásból Phenjanba és a Pektu-hegybe a következőket írta a családoknak szánt üdvözlőlapokra: „Észak-Kórea szívből küldte a foltostönkű gyűrűspereszkét. A gombák az északi hegyek illatát hordozzák magukban. Eljön a nap, amikor átölelhetik a szeretteiket. Addig is jó egészséget kívánunk!”